Saturday, April 09, 2011

@ 1 Year & 2 Months

  • dah ada dua dah gigi di atas!!! tp nmpk mcm kecik je dua2 gigi tu. tp mungkin akan besar lg kot, sbb baru tumbuh kan? tp comel jer bila dia senyum sekarang, so yay dah ada empat gigi dah sekarang!!! sgt teruja bila dia dah ada byk gigi, sbb seghiyau la nak bg mkn kan. tu jer sbb kenapa bila dah nmpk gigi2 mula nak tumbuh, sgt excited, then barula confident nak suapkan makanan.

  • suka geser2 gigi2 dia tuh. bunyi mcm 1st time dgr, eyh ape tuh? then si kecil buat lg dan lg dan lg smpi rasa ngilu nya!!! tp zairil buat muka senang hati jer. tp setiap kali dia buat mcm tu, cepat2 stopkan. yela, nanti gigi makin kecil pulakkan.

  • sgt suka gosok gigi tanpa disuruh. tp bukan sbb nak gosok gigi, sbb nak gigit berus gigi tu. tp sambil tuh adala jugak gosok sikit2. tp berus gigi baby mmg mahalkan? kecik jer, tp mahal betul.

  • boleh turun katil dan naik katil sendiri. he can do dis since he was one lg, tp mcm x confident ok setiap kali dia nak turun katil. still nak pegang2 kan dia, biar dia turun pelan-pelan. tp sekarang ni, evry morning he will climb down da bed himself, bukak pintu lps tu senyum2. sungguh comella setiap pagi tgk muka baru bangun dia nih.

  • x boleh tgk ibu dkt laptop nih. so kenala bukak laptop lama bg dia main. tp nak jugak ketuk laptop yg ibu pki. tp kenapala x kacau ayah? asyikla kacau ibu jer. lps tuh nangis comel2 tu, mcm manala ibu x angkat zairil bg main laptop ni sblm zairil start ketuk2 keyboard, angkat2 laptop.

  • suka main2 dgn both remote control. ketuk2, baling2. tp yg paling comelnya, dia letakkan balik remote tuh dkt atas meja balik, exactly mcm sblm dia amik td. and i did notice that, evrythg dat he took or tarik sumthg, he will try his best to put it back to it's place. mcm dia sukala sgt tarik sejadah, then mula lah try letakkan balik sejadah tu. tp sejadah tu xla tersangkut2 jugak.

  • sekarang dah x masak bubur utk si kecil dah. dia dah x suka bubur agaknya. sbb dah berapa kali suapkan bubur blend tu, dia menangis2 la pulak lps 2-3 suap. suapkan nasi biasa, barula x menanges2, mkn ok jer. lps tu bg jerla mkn nasik biasa. cuma apple&pear sahaja yg steam & blend.

  • i can say that he can walk properly now. sebelum ni klu nak bangun, zairil akn merangkak to sumthg dat can pull him up, mcm pegi merangkak dkt meja tv, bangun guna meja tv la. sekarang ni, dia dah boleh bangun sendiri, then terus berdiri dan berjalan. dan berlari-lara.

  • suka main bawah meja, asyikla terhantuk dkt meja. tolong sayang, jgnla main bawah meja. ibu x suka la dengar 'kung' 'tung' mesti sakit kan terantuk meja. hati2 k, jgn sampai terantuk-antuk.

  • self pujuk diri sendiri. bila dah terantuk2 dkt meja tu, dia akan gosok2 dkt tmpt yg kena td. i will gosok2 kan jugak. kesian kan, mesti sakit. atau klu terjatuh ke, mesti gosok2 dkt tmpt yg jatuh tu. tp x nanges, cuma gosok2 je. lps tu main dan berjalan mcm biasa. tp cuba terantuk time mengantuk, terantuk sikit pun nanges dia, fuishhh... nanges batuk2 then muntah!

  • suka batuk2 then muntah bila mengamuk. dah tawu sgt dah. lg2 bila dia nak main remote, tp x bg dkt dia. mula lah menanges, batuk2 jap lg muntahla tuh. kena distract dia dgn bende lain dulu sebelum start batuk2-muntah tu. siapla ibu menyanyila, tepuk tangan la, selawat la. tgk mood dia la. kadang2 tu berjaya distract, kadang tu lg mengamuk adalah.

  • suka mengikut budak2 kecil sebaya dia especially bila pegi taman. nmpk je budak kecik, mesti senyum2, then ikut nak pegi main jugak dgn budak kecik tu. comel je, suka ibu tgk zairil pandai buat kawan.

  • on vocab, umm... tatak is still his favourite word. ajarla ckp apa pun, "panggil ibu", "tatak". "ibu", "tatak". itula jawapan zairil. tanya lg sekali "tatakkkkkkkk" panjang sungguh harakat dia. inila dia hasil asuhan ibu sejak dari dalam perut. asyik jawab takkkkkkk jer pada semua benda. last2 zairil pun ringan jer mulut sebut tatak jer. sungguh sedeh =(

umm, dis is some of the things dat zairil loves to do when he's 14 months. seronokla layan dia, especially bila dia ckp mcm himawari ckp. ataitaitai tatak. lika lika tika tika lili lili. comel sbb suara baby kan lembut jer. rasa mcm owh sungguh best je layan. i will lika lika lili lili jugak dgn si kecil nih. ibu sayang zairil evntho zairil panggil ibu ama. x kesah la sayang, janji zairil kenal ibu sebagai ibu zairil pun dah cukup untuk membahagiakan ibu. love you so much sayang, grow healthy and be a good lil one to ibu n ayah k sayang =)

No comments: