Tuesday, December 23, 2008

Level Up =D ( Essay Mode )

Assalamualaikum... yello... it's tuesday already n i havent post or blog anythg just yet. im kinda adjusting and resting after da big day, not forgettin da huge day comin up next year =) but first n foremost, i would really like to express all my gratitude to Allah da mighty for giving me da best time of my life. its a blessing indeed. rite from early morning till dawn, i only felt love and im really grateful to Allah. ive no words to describe how thankful i am, so all i can say is dat Allah is da best God ever!!! yup, no doubt bout dat. so let me recap and write a few bits here n there. hopefully i can fill you in as much as we could, shall we?

Jumaat, 19 Disember 2008

Pergi ke medan mara slps solat jumaat utk mengambil baju tunang saya bersama emak dan abah. abah telah mengambil cuti dua hari berturut2, kamis dan jumaat sempena majlis yg akn berlangsung pd hari ahad. bajunye looking good, nmpk kemas dan memuaskn, sesuai dgn kosnya yg berharga rm120 =")

Sabtu, 20 Disember 2008

early morning, mak dgn abah pegi pasar utk membeli sepuluh ekor ayam, carrot, cili hijau, timun, and da list shall continue. me still sleeping soundly in my chamber =) ble bangun, makan mee goreng mak masak yummy, then dgr bunyi hon dr van abah utk mengangkat sume barang. dah angkat barang, saya telah terbengang dgn abg sbbkn die telah membuat sesuatu yg saya amat bengang. geram betul. abis baju saya utk dipki esok... argh, saya telah menjerit menggunakn bantal dan menepuk katil ini sampai kipas utk coolerkn laptop ini menjadi weng. lps tu, saya kena basuh semula baju, dan sidai di tempat yg lebeh selamat. lps tuh mak panggil turun suh basuh ayam sbb abah tgh basuh sorg2. kesian abah, then il go down n help cleanin da chicken.

lama gakla nk setel basuhkn sume. lps kitorg dah nak siap basuh, pak teh n mak teh smpi. mak all smiley, n sembang2 dgn mak teh. after dat, potong2 bawang puteh. x lama lps tu, makcik kasma pun datang sbbkn die xleh dtg keesokkan harinya. mak sembang2 dgn makcik kasma, abah sembang2 dgn pakcik sulaiman. while me dgn adik tgh bersiap2 dan tgh standby dah pun utk keluar. nak beli adalah brg2 skit. so lps je makcik kasma dgn pakcik sulaiman balik, kitorg pun klua, heading to da nearest jj brach, mana lagi la ek. so ape yg kami planning nk beli pun x byk, antaranya adalah 1st, mau beli itu videocam la, 2nd, mau beli itu mekapla, 3rd mau beli present utk abah. walaupun sudah belated, its da thought dat counts rite?

jadi ketiga2 item nih berjaya dibeli alhamdulillah. im all smiley. adik pun smiley too. actually im happy keluar shopping dgn adik. sbb die agak penyabar jugakla nk melayan kerenah kakak dier nih altho sumtimes i made him nak ngamuk, boleh pegi tanya dia wat color lipstick to buy, which syampoo, which brand is good. bile adik dah buat muka siyes, il giggle n stop askin no more. x smpi semenet pegi tanya dia balik. nasib baik x kena sepak kang dgn die ahahaha. wat im trying to say is, he's such a nice brother. wlupn muka nmpk mcm nak mkn org, tp sebenarnya die sgt comel. n baik hati n suka meneman kakak die buat perangai, ble mood die agak baik dat is. klu mood die x brapa baik, harusla saya x mendekati adik. tunggu smpi moodnye baik, barula p kacau die.

kitorg balik pun dah pukul 9. time dkt jj, kak izam pun call kata sume hantaran dah setel. yeah rite, i mean sebelum tuh pun mmg dah 98% dah siap, tunggu sket je pun mende2 yg kak izam nk bwk. masa on da way balik pun, my h2b call kata dah smpi dkt rumah. h2b datang sbb nk tolong2 ape2 yg patut. im so happy to da max h2b dtg tolong. he really lifted my spirit for our big day. bile smpi je, tgk sume pun tgh sebok dkt dapur. so biar h2b duduk2 jap dkt dpn, then ajak h2b angkat kerusi2 yg dkt dpn tuh naik atas. lps dah habis angkat, mak pun ajakla h2b mkn. so h2b duduk mkn nasi kejapla dgn abah mak, while im helpin in da kitchen. sambil2 tuh dtg2la jugak menyebok dan meneman h2b mkn dan saya pun mkn jugakla. lps mkn, h2b pun minta diri dulu sbb esok pg he'll be coming again to bring dalca n some kueh (thanks aunty for da dalca, mmg sgt sedap x ingat)

afterward, its time to cook da chicken dkt luar. me n adik menyala2 api smpi termenyala, susah jugakla sbb dapur gas tuh dah lama x pki. dah setel, kitorg pun masakla ayam itu. lama jugakla nk masak, dalam 11.30 mlm baru masak. lps dah kemas2 n angkat ayam tuh masuk dlm, kami pun ke lalalang, resting n preparing for da big day tomorro.

Da Big Day - Ahad, 21 Disember 2008

wake up early, lps subuh mmg dah x tdo. i went downstair n start da cleaning. at first mmg sgt cuak dan mengadu pada Allah-ya allah, sempat ke nih nk readykn rumah nih for my big day? im so panic bcoz there's so much to do n da time is limited. then, lps bukak2 tirai, biarkn angin masuk sambil malaikat rahmat pun masuk membawa seribu satu rahmat ke dalam rumah ini, by hook or by crook, no matter how helpless it seems, i must get evrythg done in no time! so aku pun kemas2 ala misae (emaknya si sin chan) mmg x menang tgn, nk angkat kerusi, hampar karpet, you guys know da drills kn. lps tuh nk siapkn meja, bawak keluar pinggan mangkuk, cawan, buat air, yabadabidu sort of. tp alhamdulillah since evry1 is doin their part tremendously, in time malah terlebih time pulak tuh. sgt syukran, im happy n smiley.

by 10.10 sume pun dah mensound suh p mandi. tp then bb pun panggil n i knew instantly sumthg was wrong with my baju. turnout dat die sudah membuat lubang yg comel dkt baju saya itu, but again there's no time to weep, n i gracefully (dlm hati nanges ="( ) say thank you to her for ironing my baju. so yes people, im wearing baju with a hole in it. tp xde sape perasan sbbkn lace yg cover baju itu.

by 10.30, kak izam masih x dtg lg, at da same time dbah was quite lost to reach da house. kesian dbah, aku pun ntah hape2 je xplain masa dbah call tanya for direction. akhirnya dbah jupela jugak rumah ini. masa dbah sampai, im dressed n putting da foundation, blalala. since kak izam pun x sampai lg, i really wana do my own make up. dbah pun offer to help, n help she did. later on, kak izam smpi, then fisah dtg. jadi mereka bertiga nila yg menolong saya menyiapkn diri saya. pkikn tudung, selendang, n temankn saya. owh, jari kuku saya pun diinaikn skali oleh dbah dan siti. tp, saya duduk x diam, dan baju saya pun terkenala itu inai. so baju saya pun telah kotor. great job ain, sila buat lagi ek!!!

anyway, at first mmg x rasa nervous langsung, tp when i look at my own reflection in da mirror, its like owh-no-i-didnt-recognise-whom-im-staring-at n dats when i really start to freak out. b4 yes, im all jitter n fidgeting n my feet keep tapping non-stop. but it really get worst after i saw myself. wat im tryin 2 say is dat i dont like my make up!!! i look so-not-me. then my confident goes straight down to da drain. altho every1 is saying i look ok, cantik, beautiful, but dats not who i really saw evryday. different is ok, but i dnt like different. i wana be me, da 1 dat zuhrin fall in love with, no make up, no nothg n definitely not dis muka tepung gomak 1. fine, by stating all dis, its look like i dont like myself. no, i do love myself, its just dat all im asking for is a nice touch up n xyahla tebal nk mampos punya mekap. argh, i dnt like da mekap, i wana rub it off, tp takut x sempat pulak nanti. fine, fine i shud be thankful to kak izam sbb tolong mekapkn, tp saya dah x suka, nk wat cemanakn. n dis is why im being like a dufus dat day, ive lost my confident n i hate to tayangkn mekap ini pada sume especially to h2b.

ok, enough emo already shish!!! um, sepatutnya majlis bermula pukul 11.30 n dats wat we said to all da guest dat came. tp since nak berkumpul sume dkt rumah h2b, dan tunggu arrival neneknya yg dtg drpd Klang lg, jadi dlm 12.15 mcm tuh brla diorg smpi. itupun abah dah risau dan sume pun dah jenuh menanti. so dis is where da show begun...

after i knew their arrival, i started to fidgettin like a mad cow. cudnt sit still, luckily ive mimi n dbah to keep me company. otherwise il become like da run away bride, seriously not literally. i felt like running away from every1, gosh nobody ever told me how nervous its gona get. why all da fiance-2-b faces are dead calm? arent they all nervous at all? not a tiny bit? you know, i learnt my lesson 2day. if im nervous, if im not comfortable, just say so in da begining. not till da last minutes, where then kak izam came into da room askin me to go out n meet da parent...

as i was walking out, all eyes are fixed on me. it was like wat da heck? dnt you guys have any where else to look at? stop lookin at me. i hate it when people are lookin at me. i dnt like any kind of attention wat so ever. again im bluffing like da mad cows. um, dis is wat i felt da whole 10 minutes. wat im trying to say is, i nvr had any kind of attention like dat before. its like evry1 took their time off n came to witness dis beautiful ceremony n it is a beautiful ceremony indeed. i thank you for evry1 dat came, but im shy, yes im totally shy n i dnt kno how to act n behave infront of da public. im a total zero in dis. so end up, im making a fool of myself and it is witnessed by all those who came. im sorry, but dats who i am n dats how i did behave. menggelabah n blalalala...

so, again as i try to sit on da floor to meet aunty, darn dis dress is kinda difficult for me to sit ladylike. end up, im sitting like da heck i sit with mininum ayu-nan-jelita-sgt-bersepah-dan tunggang-langgang-cara-duduk-kaedahnya. so looking at my gorgeous aunty n da family to be, lagila kecut perut x ingat. but, then aunty slowly came to me n ask for my hand to present me da dazzling ring. da ring finaly rest on my finger, salam aunty, and hugs. then aunty terasa sebak, which is im so helpless n i dnt kno wat to do. i really dnt kno wat to do to mend any broken hart. if i cud find pixies dust n evrythg nice, then i wud so dat i cud stop any tears from falling. but then, aunty ckp pegila salam dgn mak, so i did. and aunty pun dah mcm biasa balik, all smiley =)

lps dah abis salam2 dgn sume tetamu, its time for evry1 to eat. tp usually klu buat open house, its me dat running around making sure all da lauks are lock n loaded. da refreshments are served, enough plates to go many more rounds, da drinks are fully stock, dat kinda of thgy. but dis time around, im so clueless, ive no idea wat to do. nak basuh pinggan pun diorg x bg, nak pegi duduk dkt dpn, rmi sgtla pulak org, saya sudahla malu/segan x ingt. so i end up menyorok/menyelit dkt dapur. sengih2 sambil control malu, i mean wat da heck la ain oi? im not being me, so lame n pathetic i kno, no body have 2 tell me dat. then i asked sumbody which i dnt remember, probably adik/bb kot, tanya zuhrin dtg x? adik/bb pun ckp ada, dia ada kt dpn. n i asked adik/bb to call him n meet me at da back. sound scandalous but its not, since people are everywhere.

first thg when he looked at me, da looks on his face are kinda mixed up. mcm nk nmpk die akn ckp cantik n at da same time as if he wana say i look-like-a-clown kinda face. but we talked n take a couple pictures underneath pokok rambutan. then, mak sume suruh zuhrin pegi mkn, which he didnt till evry1 left.

aftr seeing h2b, i felt a lot better! so i take a huge breath, keep myself together n nmpk aunty tgh duduk dkt tepi pintu. so i came n sat next to her n aunty pun bgtaula ni sape, tu sape. it was great finally meeting h2b's aunty's and family. so lps mkn2, its time to xchange da dulang n gifts. so before dat sesi bergambar pun bermula. yea yea baikla, akn saya postkn gmbr2 itu dlm entry akn datang.

masa bergambar tu, h2b pun introducekn shazwan n shazwin to me. i always wanted to meet shazwan since h2b did mentioned about him a few times. n da adorable shazwin makes me wana pinch her cheeks till she cries! then jumpa farahin, and mak long, mak ngah n mak ucu n nenek. then we waved our gudbye and dats da end of our fairly tale for today. alhamdulillah, semua pun dah selamat, dan saya pun sudah menjadi tunang h2b =)

um, but petang tuh h2b revisited again, sbb dia x mkn lg, n nak tolong kemas2kn balik rumah. now da house is looking good and alhamdulillah sume mende pun dah siap simpan dan kemas.

Isnin, 22 Disember 2008

pada hari isnin yg semalam, kami sekeluarga bersama dgn pak teh telah pegi melawat zoo negara. setibanya di sana, kami telah disambut mesra oleh bau2an itu dung la aiyo. i felt like puking instantly. round2, yeah we had great time at da zoo like every1 else. il put da pichas later aite. then dlm pukul 3 pun kami pun beransur pulang. sblm itu kami pun singgah ke kf*c tmn. melati utk menapau. then ternmpk itu kedai salon yg kami akn kunjungi keesokan harinya. lps tiba di rumah, setelah selesai solat fardu 2 waktu dan mkn, kami pun pergila ik*ea. saja mau meround2 dan membuang masa di situ. i had fun with naim, trying all da couches n da chairs n watever we can try on. then, cik na pun telefon kata nk p umah. so we headed back before making last stop dkt gi*ant bt ca*ves utk membeli brg2 dapur. rushed back home, cik na n da family sudah smpi, masak2, mkn2, sembang2, its time to go home n have some rest.

Hari Ini-Selasa, 23 Disember 2008.

bgn pg emak kejut ajak teman ke hospital. mak ada follow up dgn dr. so saya pun bersiap sedia dgn kadar yg amat laju. sepatutnya appointmnt mak pukul 9, tp pukul 8.45 br gerak dr rumah. i drive while mak sleeps. im glad mak is resting, mak need plenty of rest. tp mmg bengap betulla lahabau sorg nih time dkt bulatan pahang tuh. boleh die p belah kete aku. die kasi hantam itu tayar dgn kuat, terhoyong-hayang die sblm blah sbb chicken always do dat. hit n run eyh. so to you chicken, you may run n hide n wat ever. tp tunggula itu pembalasan di kemudian hari, saya x doakn pape pun, x ckp pape pun kecuali carutan yg agak kurang manis sedikit. so made our way without futher due, drop mak tepi jln since parkin penuh n had to park dkt luar sana tuh.

made my way to mak, then msg2 h2b. and then he said he wana come n teman us. since how many times i send him boringnye tunggu turn x smpi2 lg nih. so we met, ckp2, borak2, amik ubat, then mak ajak mkn lunch dkt rumah. so kami pun lunch, solat, then we said gudbye. around 4 mcm tuh, aunty called explainin why my thank you msg aunty x bls which to me x bls pun xpe. i just wana xpress my gratitude to all da wonderful gifts. so borak2 dgn aunty, ckp itu ini. then say goodbye. then me, mak n mak teh pegila ke kedai smlm yg dkt tmn mela*wati tuh. since im sleepy, while mak teh had her session, i slept on da couch. pukul 7 baru setel, then we headed home. as im typing these words, mak tam n family arrived from kampung. so i guess ive to stop typing no more. nk turun main sama itu imad. n kejap lg nk p jalan duta utk jupe ngah sblm ngah balik kg.

pergh, pjg sudah x ingt. sume nk cite in details kn. im sorry, its just dat i wana keep all these in my memory. so when i read bck, i know wat really happen in dis past few days. so next post will be da pichas. thank you for reading n thank you for coming to my day my friends. nanti tawon dpn mai lagi na. orite, take care n stay happy ek. thanks again korang =)

4 comments:

The Mrs-Bride said...

okay okay! phewwww.. selamat baca semuanya.. CONGRATS dear! n mgoa2 next year nit sempat nak gi ur Wedding!! hihhii.. take care tau! :)

ain alida said...

yup, jenuh jugakla menaip, smpi lenguh tgn. kena p spa neh =) thanks knits, i hope so too!!!dtgla ek nanti karang. knits pun take care yea...

Anonymous said...

It still that?

Anonymous said...

Also that we would do without your brilliant idea