Thursday, December 18, 2008

~ Akhirnya ~

Assalamualaikum... seperti yg dijanjikan, nila map yg x seberapa utk ke rumah pengantin, ahaha i mean bakal tunang. aku mmg nk elaborate panjang, supaya korang x tersasul utk dtg ke rumah aku. tp nanti karang la ek. mata aku dah berpinau buat peta nih dari td lg. smpi kol 4 suku x tdo2 lg nih. maula jadi mata panda karang nih, haish. so in da meanwhile, while im joining da rest of you to lalalang, have some brief idea on how to read n interprate dis map. any question will be entertain later once im up aite.

p/s penat gak nk wat sekeping peta nih. x daya dah nk ngadap nk repair2 lg nih. harap korang paham la ek jalan utk ke rumah ku ini...

...sambungan...

ola, pergh br bgn ke? sehari la kira neh tdo ek? ahaha, xdela. mmg sedari td lg nak cite kat korang pasal map nih. tp satu hari nih agak xde masa nk menatap blog nih. br skrang dapat peluang, jadi akan dicitekn dgn lebeh lanjut lgla ek pasal peta nih.

perasan dak, ada bulat2 di atas peta ini? bulat2 inilah yg selalunya org terlepas pandang. jd, kawan2 sekalian, hrp2 anda sume dptla mengikut petunjuk arah ini dgn baik. klu ada pape, jgn seganlah nk bertanya. malu bertanya, dah sesat, karang korg pegi naik atas smpi bt. 12, lehla korg jupe tok batin nanti.

orite, jadinya bulatan no.1 bg mereka2 yg dtg dari mrr2, ikut saja sign bod yg tulis kuantan. tp jgnla korg terlajak smpi kuantan pulak kn. bile dah nmpk plaza tol dkt dpn dlm 500 m, ada satu sign bod tulis simpang ke uiam. jadi korg pun kona la ke kiri. then terus kn saja perjalanan anda. ble dah terus, nanti korg akn smpi ke satu simpang 3 yg ada trafik lite. jd, korg kona la ke kiri skali lg. jgn p kanan, sbb ke kanan korg akn sampai ke uiam. klu dah terkona kanan, korg u-turn la balik ek sbb dah salah jalan tuh.

bulatan no. 2, adalah satu bulatan yg sgt penting sekali sbb di sinilah simpang utk masuk ke rumah bakal tunang nih, aka aku la tuh. jadi, lps korg dah lalu skolah teknik gmbk dgn sbpi gmbk, korang akn ke satu lg junction yg ada trafik lite. again, kona kiri. then korg akan jalan straight for about more or less 500m dr simpang td. ble korang dah nmpk mcm ada jambatan besar, which is da karak highway, nanti ada satu u-turn. silalah membuat u-turn dgn kadar segera. klu terlepas, masih ada satu lg u-turn nun jauh di sana, di simpang 3 which is about 1 km. ok, bile dah buat u-turn, cecepat bg signal utk kona ke kiri sekali lg bile korang nmpk sign bod simpang ke uiam 1 km dan juga papan tanda srai sg. chinchin yg cenonet je. dah nmpk simpang yg x berapa nk besar tuh, korang masukla kiri. kat cni kenala hati2, sbb byk lahabau mat2 moto suka nk membuat onar dkt simpang nih. sepatutnya diorg buat u-turn dkt dpn, tp sbb xleh pk sendri, diorg suka mak bapak diorg je buat u-turn dkt cni. jadi hati2 la di jalan raya ek. teruskan perjalanan korg smpila ke jambatan yg besar. dah lps jambatan, korg ikut je jalan yg x brapa nk lurus nih, agak bengkang bengkokla.

btw, dkt jambatan besar tuh, korg akn nmpk byk sampah sarap gle dkt sign bod "dilarang membuang sampah di sini " i dnt kno whether they're too stupid to read, or they are born retarded. bengap sgt tau, dahla buang smph suka hati mak bapak hatuk diorg dkt situ, kadang2 ada yg malas, main campak dkt2 je sampai blok jalan. buat susah org je nk lalu jalan tuh. yeah, im being emo sbb dah menyampah tgk perangai lahabau2 nih.

moving on after being emo, dkt bulatan 3 pun kadang2 org konfius jugak. jadi, ble dah nmpk mcm bangunan 4 tingkat tgh under construction, korang kena masuk kanan. amik jalan yg kanan skali, jgn amik jln yg tgh2 tuh ek. klu korg peratikn dkt kanan korg ada tmpt buang sampah dan ada beberapa ketul batu sungai yg agak besar. jd, jln yg kanan nih akn bawa korg ke selekoh yg x berapa nk tajam. teruskn perjalanan anda smpi nampak mcm taman permainan yg kecik dgn padang budak2 main bola. teruskn perjalanan sehingga korang smpi ke jambatan kecik. dnt worry, kete waja lepas jambatan nih wlupn jmbtn nih nmpk kecik. teruskn lg ke hadapan.

bulatan no. 4, xde mende sebenanye. cuma dkt cni, jalan agak berlengkang-lengkok. kona x brapa nk baring. jd skil utk pulas stereng diperlukan di cni. lps kona2 nih, akn ada satu lorong straight. jgn pegi straight, sebaliknya ikut jalan ke kanan.

bulatan no. 5, ok nih lps korg dah naik turun bukit yg x brapa nk besar nih, korang akn lalu beberapa rumah dkt sebelah kanan dgn ada satu rumah dkt atas bukit. nanti akn ada satu jalan terus, satu lg ke kanan. jgn pegi kanan, tp pegi straight je. jalan nih pun x brapa nk straight, ada mcm bengkang bengkok. korg ikutla jalan nih. akn ada mcm kebun pisang dan rumah atas bukit skali lg. ble dah lps rumah atas bukit, korg akn jupe lg satu lorong satu kanan, satu ke kiri yg mcm kena naik bukit. tp jgnla naik bukit sbb rumah aku dkt bwh bukit. time nih dah nk sampai dah. rumah aku adalah rumah yg ada pagar kawat kaler yg dah x brapa nk hijau. jaga2 jugakla dkt cni, sbb jln ni one way aja, sempit, so kekadang ada bertembung dgn kete, becareful ek. jln straight a bit then kona kanan, then you'll find my home.

so sukarkn nk p umah aku. tu yg brapa kerat je member aku yg penah dtg umah nih. however, ada sorg ustaz yg mengajar aku kat uniten masa 1 year dulu, ustaz aziz namanya, tawu location rumah aku nih. dahla kena ckp kuat2 supaya satu dewan dgr (sume org kena introduce diri masing2), aku pun agak malula jugak nk cite mcm mana nk jungle tracking utk smpi rumah aku nih. sekali mmg dier tawu da rumah aku, patutla beria tanya dan suruh aku cite lokasi sebenar rumah nih. mcm mana ustaz aziz nih tawu, sbb ada kwn die dok cni, dan die slalu dtg melawat kwn die, dan rupanya anak die blaja dkt srai sg. chinchin dan anak die sebaya dgn naim dan mcm mana aku pulak tawu, sbb masa nk amik keputusan upsr naim, aku dah terserempak dgn ustaz aziz nih. aku tegur jugakla wlupn mulut nih berat sgt nk tegur. ingt lg ustaz nih, die tanya2 sket, aku jwb2 sket (mcm dlm kelas agama blk da) so aku pun minta diri dulu. dahla muka sememeh sbb x cukup tdo jaga mak, baju selekeh, pki selipa jepun je, segan jugak sebenanye nk borak2 dgn ustaz tu. tp do i care? nope =D

aper melalut pasal kelas agama pulak da? any way, with high hope, aku hrp korg smpila umah aku ek. selalunya klu ada sapa2 nk mai, kami suruh depa tunggu tang mana2, lepas tuh kami pla amik. selalunya depa2 nih akn tunggu dkt jambatan besar tuh, then kami p amik. tp since ahad nih mesti sebok kelam kabut, aku meletakkan kepercayaan aku pd korang bahawasanya korg mampu merentas desa utk smpi dan mkn nasik karet marbeles mak aku ek.

jadi, cadangnya majlis akn bermula pada 11.30, bincang2, dlm kol 12.30 dah leh mkn. jd, dtg pukul brape pun its ok. xde halnye. rasanya mak masak byk, utk 100 org insya allah cukup. menu hari itu adalah, nasi karet beserta lauk ayam, papedom dgn acar sayur, dua jenis kueh sumbangan ehsan acik lela (tq acik, xkn saya lupa jasa acik pd saya), dgn cupcake kot. owh dgn buah pisang.

rasanya itu sajela penerangan utk smpi ke rumah. harap2 dptla jupe korang. klu x dpt dtg, its ok. saya x majuk =( klu dapat dtg, saya sgt suka =) till ere, nanti update lg ek. take care korang, smoga sehat dan ceria selalu

2 comments:

MiShi_Ka said...

mak aih...ble tahan pening gak tgk map ni...tp detail...insyallah ble jumpe...see u on sunday!

The Mrs-Bride said...

cantik ape map tu.. good luck ahad nih! :D