Wednesday, September 17, 2008

Sepatah dua kata

hai kawan2, lama dah kn x menulis dkt cni. since tgh nk tunggu subuh, might as well write a lil sumthg sumthg in here. x byk, sket pun jadila kn. sorry la bg sape2 yg singgah, tp xde cite baru. bukan xnk tulis, tp pintu dkt hati ni hari tu tertutup kejap. skrang dah terbukak nih, dah ok sket kot? leh la kite borak2 kt cni lg ek.

first and foremost, nk ucapkn berbyk2 terima kasih yg tak terhingga kpd sume kawan2 yg mendoakn kesihatan dan kesejahteraan tok. tp tok skrang dah pun di bawah lindungan dan kasih sayang Allah, dan Allah lebeh lagi menyayangi tok. jadi dimohon agar sume kawan2 pun mendoakn lagi kesejahteraan dan ketenteraman tok di sana, amin.

secondly, terima kasih jugak buat kawan2 yg mengucapkn selamat berpuasa. dah setengah bulan dah kite berpuasa. bile solat witir pun dah mula baca doa qunut, barula perasan yg kite dah nk dkt raya dah ek. tp aiseh, raya kali ni mcm x brapa nk best je. adakah korang pun terasa mcm tu jugak? mcm ada satu kehilangan dah setiap kali tibanya raya. dulu semestinya perasaan gembira menanti satu syawal, tp kini lebeh kepada sayu je bila menghampiri syawal...

alahai sedehnya mode utk menulis kali ni. ntah pasal la memanjang je sedehnya. ble la nk up sket perasaan down ni. anyway, since hari ni pun cuti nuzul al-quran adala sket rasa gumbira, sbb x pyh mengadap budak2 itu. yg budak2 ini pun satu, dah tawu skrang bulan puasa, lagi nk menaik temperature aku memanjang. luluh jiwa raga bile ada budak ni biadab sgt dgn aku hari itu, dan budak itu sudahpun menerima balasan di atas perbuatannya itu. mmg terasa kesian, tp you gotta pay wat you have to pay la kn, or in other word which is my ultimate motto dat i keep dearly in hart in case i did sumthg totally wrong is berani buat, berani tanggung. ni mmg sedari boleh ingat lg, kata2 azimat ni mmg digenggam dalam tgn klu ada terbuat sesuatu yg tak berapa betul. misalnya, umm... klu lets say terfly ke waktu boring2 dulu, terbergaduh dgn org ke bile x puas hati, terkureng sket ke dgn beberapa org dan yg lain-lain yg sama waktu dgnnya.

yea saya tau perbuatan2 sebegini adalah salah, dan harusnya meminta maaf dan azam di hati xkn buat lg. but again did dat, done dat. apa yg penting sekarang, kite haruslah memandang ke kaki langit dan terus menuju ke puncak jaya dgn penuh semangat dan mohon agar diberi kekuatan dan ketabahan utk mengharungi perit getir hidup ini, aja aja fighting!!!!

mcm nilah yg selalu aku buat utk menggalakkn diri sendri bile ada terasa kurang. galakan adalah penting supaya semangat kite utk terus berjuang ada. jgn sampai setiap hari yg kita lalui tiada beza dgn semalam, umpama macam mayat hidup; hidup segan mati x mahu. biarlah Allah tahu yg kite sentiasa berusaha utk menuju ke jalan-Nya, biarlah org di sekeliling kita tahu yang walau bagaimana susah pun hidup ini, selagi belum sampai nafas terakhir, selagi belum tutup mata ini, kita adalah seorang pejuang, yg berjuang utk terus bernafas di bumi ini, yg berjuang demi mencapai tujuan dan matlamat sebenar kite diturunkn di bumi ini. jadi apa matlamat dan tujuan kite? mestilah nk berjaya di dunia dan akhirat dan pendek kata, nak masuk syurgalah kn? apa yg selama ni kite buat dkt dunia ni, x lain dan x bukan utk topupkn bekalan kite supaya imbangan duga kita nanti lebeh berat kepada nak masuk syurga. jadi sama2 lah kite menggalakkan diri sendiri, keluarga, kawan2 sekeliling kite supaya sama2 bekerja keras utk memastikan kite adalah salah seorg daripada bergazilion penghuni syurga kelak. sesungguhnya semua janji Allah adalah benar, dan kite pun haruslah menunaikan janji kite pada Allah juga.

hmmm... ni pun dah beratus2 patah kata dah ni. memandangkn subuh pun dah masuk, haruslah menunaikan janji yg seterusnya kepada Allah. akhir kata, terima kasih kepada semua kawan2 dan mohon ampun dan maaf bagi setiap kesilapan lalu. semoga ramadan kali ini membawa rahmat dan baraqah yg tersendiri. jaga diri dan teruskan berusaha!!!

2 comments:

Whitemusk2508 said...

Salam Ain.. Takziah dari Aton sekeluarga atas pemergian Arwah Tok Ain. Betol tu, Allah lebih sayangkan dia walau sejauh mana kita sayangkan dia kan..Aton pon same, dah 10 hari kehilangan abang tersayang. Sedih mmg tak payah nak cakap la, tp kene terima Qada & Qadar yang Allah dah tentukan untuk kite kan? Kite yang hidup perlu teruskan hidup dan sentiasa doakan kesejahteraan mereka disana. Selamat berpuasa dan Selamat Menyambut Hari Raya yang bakal tiba. Mohon Maaf kiranya ada salah silap.

ain alida said...

aton, tq so much =) lama baru nk balas komen aton nih. yup, we as human most of the time are helpless. to gain strength we must always believe and as true believers, we have to accept Qada & Qadar just like you said kn aton. so lets stay strong and be strong for each other =)