Saturday, September 20, 2008

Membebel Pasal Budak2 ni

baru jer lps tgk back-to-back cite gossip girl season 2. yea kawan2, season 2 sudah keluar, marilah kite mendownload beramai2. aku pun tataula pasal la xcited sgt nk tgk cite ni. i mean bukannya ada value sgt pun, more towards 18sx je contentnya, isi cite jillo. tp wat can i do, i just fall in love with blair. yea, mmg blair put itch in b*itch, tp i knew dat deep down she's sweet n kinda adorable. aper2 la blair, janji characternya xkan menjadi lebih itchy sudah. mau kena reject dari terus nonton nanti.

aperhal la membebel pasal blair ni? sedangkn mmg xde cite nk tulis. cuma while blog reading td, i came across many stories bout you guys. some of us faces certain lost, yet some of us celebrate the new beginning of their life. again, it all just fall rite into places, the big wheel made its full rotation, the circle of life shall continue...

some may face sadness, some may glee with joys. wat bout me? im doing alrite, not dat much but still alrite. masih lagi bernafas walaupun td dah mcm sesak napas. not dat im complaining, tp saya kn dah kena wat final paper utk moral, kena tambah lagi satu ke? aduhai, ni yg mcm saket nk kena ketuk nih. xde ke org lain yg lebeh berkaliber utk wat soklan final ni? xknla saya budak yg baru nk belajar kena buat? nmpk sgtla nanti soklan2 nye akn jadi senang x hengat hehe. saya seorang guru yg agak bermurah hati, td tandakan folio geografi ramai yg dpt 50/50. asal ada isi, (sume cikgu dah suapkn, siap buatkn ayat utk diorg, isi sume dah kasi cantek, tinggal nk tulis balik jer wahai anak2 muridku yg dikasihi sekalian, korang nk ape lg ni? apesal malas jugak nk hantar lg nih? x brape nk pahamlah cikgu, pening pala bile pk pasal korang nih, aiseh sori termembebel jap) sume bg full mark. tgk betapa cikgu nk sume dpt markah bagus utk final, tp kenapala korang buat ntah hape2. aduhai, sedeh bile pk pasal budak2 ni.

tapi, x semuala yg dapat full marks. yg teruk tu, terukla. tp so far belum ada lg yg dpt 30 ke bawah. cume nmpk sgtla bezanye zaman dulu dgn skrang. skrang mmg cikgu2 sume bersuap, sbb klu x suap, selagi x masuk dlm mulut, diorg haram xkn buat. seriously, diorg doesnt careless. dpt kosong pun so wat? ada sorg budak ni ckp kt cikgu. mana x mcm nk kena lempang je muka tu kn? masalahnya klu ko nk dpt kosong pun so wat (back at ya!) and da hell dat i care? tp im forced to care bcoz ure my students. ure my responsibilities!!! kamu adalah amanah saya, cikgu kena pastikan kamu siapkn kerja kamu, kamu kena berdisiplin utk menyiapkn tugasan kamu, kamu kena bertanggungjawab di atas kerja kamu. klu sekarang kamu pun dah mula buat perangai, dah malas nk buat tugasan kamu, mcm mana kamu nk survive utk 10-15 tahun yg akan datang. kerja akn datang silih berganti, mampu ke kamu nk settle kn sume kerja kamu klu dari sekarang dah malas nk buat kerja? mcm mana nak cope dgn assignment yg menimbun, report yg kena hantar, i mean kamu xnk masuk unversiti ke? xnk kerja yg bagus? setakat pass PMR and dats it? dats da end of your life? lepas tu nk jadi ape? mat rempit, mat pit, mat pukul org?

sgt membebel kn cikgu nih? slalunya aku membebel pun xla panjang sgt sbb setiap kali nak ceramah je rasa nak nanges, mcm kesian sgt terbayangkn masa depan diorg nih. yeah, i cant tell their future but i know where they are heading, straight to da drain with their brain. susah sketla budak2 skrang, mcm xde kesedaran dlm diri sendiri. sume kena marah dulu baru nk bergerak. mcm klu x kena marah, diorg ni xleh buat keje sendiri. homework kena membebel baru nk siapkn, baru nk hantar. ape diorg ingt membebel tu hobi aku ke?

at first, aku treat budak2 ni mcm style lecturer la. i gave them a lil bit of freedom. i write notes on board b4 xplain to them. so they hv 2 choices, 1 boleh buat nota sendiri dkt rumah, another 1 klu dah salin nota aku diorg dh selamat, xdela keje rumah lg dah. i know, aperla sgt notes, xpayah nota pun rmi jer yg score. tp kena ingt yea 10% drpd final dtg dr nota dgn latihan, nak xnk kamu kena buat. so end up budak2 mmg nk kena ketukla, dgn buku xde, buku teks x penah bawak, latihan x payah ckpla. mmg suci murni jer buku tu, xde contengan langsung. ya tuhan, mana aku x ngamuk, x membebel. skrang sume aku treat mcm budak kecik jerla, kena membebel baru buat.

ok fine, im new in this. i realy thought i wana make learning as much fun as posible. i wana treat them good, xnk marah2, xnk membebel2 ni. tp the more linient i tend to be, makin lemak kepala mereka ini. so adakah ini caranya nk kena mengajar? asyik nk kena marah memanjang? aiseh mmg kesianla mcm ni. x smpi hati asyik nak buat bad mood. (when im not in bad mood dat is) tp yg buat aku x paham kn, wlupun aku dh marah diorg tahap gaban pun diorg masih lg ckp aku baik. so agaknya mcm mana la diorg kena marahkn? lg teruk ke? kesian kn? tp kamu jugak yg jahat, kan dah kena marah.

aiyo, membebel ke mana hala ntah dah ni. aku mcm nila hari2 ngadap budak2 ni. aku tawu diorg ni x abis2 memanjang nkkn perhatian. tp mintala cara baik2, siapkn keje sekolah, x byk ckp, x byk songeh, kn ke happy je dlm kelas. ini buku xde, homework x siap, sape yg x hari2 minum air sirap? so overall, aku xdela menyinga je dgn diorg. mana yg boleh dilayan aku layanla. klu yg x boleh pki, itu yg menduga sket iman di dada ni. tgh tahan sabar je supaya pelempang x naik di muka budak itu.

oklah, dah pjg sgt menaip ni. pening pala baca entry nih. again, saje jerla membebel dkt korang, supaya korang sume paham yg cikgu ni manusia yg at the edge of her limit. sket jer lg nk bertukar kepada incredible hulk. asyik bykkn bersabar dlm hati, klu dah x sabar sgt mulala cikgu nk nanges. cikgu xdela nanges dkt dpn budak2, x macho la kan, so cikgu nanges dkt surau.

smpi cni saje wat kali ni. yea mmg pjg sesi meluahkn perasaan pada kali ni. klu cikgu yg tersilap kata, cikgu minta maaf. klu kamu yg tersilap kata mcm mana? hmm, pandai2 la kamu minta maaf yea. till here, selamat berpuasa, jaga diri dan bersedekahlah dgn senyuman, x banyak sket pun jadila kn =)

No comments: