Wednesday, May 07, 2008

Some Where Over The Hill

Yello mello... adeh,tgn nih biasa die. xmo nk taip dah rasanya dalam ini blog. sbbnye knape ek? hmm, sbb malas ahaha!!! boleh diterima pakai x alasan ini? beside dis blog, ive other conventional blog yg klu hilang dan org jupe, mmg mamposla nangis org yg dikutuk itu. ahahah, yeah, me n my big hand. asal ada je yg x puas ati, mula la nak menulis dgn penuh syahdu. lagipun da most ultimate reason why i blog is i like reading others. so xkn la pandai baca org punya jer, kenala give and take kn bak kata elly. so dis is da part i give, xdela byk sgt pun dan xla bagus sgt pun. tp klu dah xmo give dah boleh x?

anyway, mcm da title ckp... some where over the hill is where my new work environment is . so dkt hill mana nih? pandai2 la cari sendri ek murid2, bknnye byk sgt bukit kt gmbk nih. lgpun sume dh besa pjg, takkn la sume kena bersuap lagi betol x murid2 sekalian?

sedar x sedar dah 15 hari dah aku berpijak di bumi yg penuh dgn bloody tears and sweat. penat gak nk bertempur hari2 dgn budak2 separuh akal nih, ahaha i mean pendek akal. kadang2 tu tgn nih rasa ringan je nk lempang muka budak2 yg malu die haram letak kt mana dah. adab pun dah jadi biadap. no wonder teachers can end up in mental institution thanks to these bunch of brats.

1st weeks, was such a torture for me. i really thought i was making a huge mistake by accepting this offer. ofoz with the new environment and people made me nausea all day long. it was like walking with plastered smile on my face and evrythg just waiting to go wrong. mmgla sume cikgu2 yg masuk dlm bilik tu payah nk senyum akibat drpd pertempuran yg dasyat dlm kelas td. x kesahla, aku paham sgt2 dah tu. ada yg friendly, tanya2 itu dan ini, ada yg ingtkn aku nih budak tgh tunggu nk jumpa cikgu, ada yg walk past me w/o anythg, ada yg tanya soklan n remarks yg to me quite annoying n yup im a bit offended by it dan mcm2 lgla konon2 mcm nk break the ice gitu. tp being the outsider and new to this place just made me fall apart within. this smile soon appear to be vanish.

so there i sat praying for miracle to happen. as i prayed hard, my prayers seems to be answered by the next week.

the next week, the first good news is aku dapat mengajar sesi petang. indeed im thrill to be in the afternoon session. another next happy news is that im teaching form 1. also a good news sbb budak2 ni xdela sekureng mcm f2 or other form. the best news of all is dat ive a new friend, a teacher happen to be posting right here when i needed sum1 my age, sum1 i cud really talk to.

so now dat i have a good friend, come wat may aku leh blasah jerla. xdela rasa mcm outsiders sgt. n soklan2 yg agak ntah hape2 tu pun aku jawab jerla dgn muka yg agak manis. n perangai budak2 yg ntah hape3333333 itu pun biasanya kitorg kongsi bersama. ahaha, ingt korang je ke boleh ngumpat cikgu ha? tp, the teachers "talk" pasal korang in a good way aper. so no hard feelingla ek klu dlm bilik itu hanya kedengaran nama budak yg sama jer.

since im kinda used to this school, aku pun sgtla suka hati nk buat keje. rasa ringan sket beban yg dipikul wlupn kekadang terasa bestnye klu melepak di rumah daripada dtg skolah. tp itula, demi sesuap nasi goreng ladna, ku gagahi jua melangkah.

ni jerla kot bebelan daripada seorg cikgu. sok adala pulak mesyuarat guru. the next day ada taklimat PEKA. its been busy, tiring, sakit hati, sakit jiwa, sakit mata, sakit telinga, sakit tekak, sume sakitla menjadi seorang guru. tugas mendidik mmg bukan mudah. i salute and tabik spring buat semua guru yg betul2 melaksanakn tugas mendidik dgn excellent. sesungguhnya bukan mudah utk mendidik seseorang utk menjadi orang. buat cikgu setakat tunggu gaji tiap2 bulan tu bknnye x bagus, cume diorg dh x larat nk mengadap budak2 nongoi ni dah. tp xpela, aku paham sgt dah perasaan cikgu2 nih. orait, itu sahaja, till next class er, entry... hehe
.

No comments: