Sunday, December 12, 2010

@ Ten Months

  • boleh merangkak mcm baby2 merangkak tuh, tp i think he preferred combat crawl, sekejap je merangkak then wobbly wobbly then terus combat crawl. lg senang agaknya merangkak mcm nih.
  • dah tumbuh dua gigi dah dkt bawah!!! owh sungguh gembira, finally!!! lama betul tunggu gigi si kecil nih nak tumbuh, now da pearly white teeth are coming out, better start caring for them.
  • klu tgh pegang satu barang dkt tgn, then offered another barang, he will let go da first thg in his hand. klu da thg can be used utk ketuk2 ke, to reach another object, dat will be his best toy of da day, bg mende lain pun dah x layan dah.
  • suka tarik spek mata ayah or anyone else nye. then ketuk2 spek tu, seb baikla spek ayah tahan lasak, xdela terrosak lg.
  • masa mandi, suka main with da duckys. bila about to end, kena simpan balik all da duckys sambil ckp abis dah, jom jom. klu x mmg melentik2 badan xnk keluar daripada tub. bahaya sangat sbb tgh basah, takutla sangat terslip. lps buat mcm tu, ckp jer jom jom barula badan x melentik2, xdela susah nk dukung aftrward. owh sungguh risaunya handle him around water =/
  • xleh leave him inside da crib without pulling up da safety bar. si kecil dah boleh memanjat sambil pegang bar tu dah, lglah bahaya. klu letak dia utk main2 dlm tuh, mmg kenala naikkan bar tuh. masa tdo mmg la sentiasa naikkan, cuma kekadang tu terlupa nak naikkan, sgtla bahaya ain, plz be precautious like al da time ok.
  • time tgh sedeh2 tuh, mulala asyik sebut mamababahmamabababah sampaila kitorg angkat dia. klu cara nih x jalan jugak, mulala batuk2 then muntah. adoyai, pandai betul eyh buat ibu dgn ayah dukung2 zairil like al da time. tp bile dah boring kena dukung, barula nanges2 nak duduk dlm walker balik.
  • suka sgt cakap dah bile kitorg tanya dah makan dah? dah... dah minum dah? daahhh. tp kena wat ni time si kecil pay attention to us la. klu x, penat jer tanya, xde respon langsung.
  • time mengamuk, bgla pape pun mesti kena campak. klala sgt, memula ingtkan bila dia amik, dah x majuk dah, rupanya si kecil nih amik then buang. i thought he terslip da toys, rupanya mmg sengaja campak2 tanda protes la nih eyh si kecil?!

umm, dah 10 bulan dah anak ibu nih. ure growing up so fastla sayang, kinda miss ur lil nb cries. skrang ur cries sgtla menakutkan ibu ok, kuat n xleh sabar2. nanti lgla kuat zairil nanges. its ok, ibu loves you so much no matter how hard u cried or how cranky u are! muahhhhhsssss ibu sayang zairil =)

2 comments:

Mawar_Mohamad said...

wah byk milestone dia at 10 months.rajin mummy zairil update :) suka tgk zairil's pics in previous post!

Ain Alida said...

makin membesar nih mcm2 mende yg si kecil nih buat, suka tgk perangai dia yg suka buat mende2 baru. layankan jerla, janji dia x nanges2 n cranky =)

gmbr2 pun makin byk smpi susah nk pilih. nak je letak sume =)